söndag 15 maj 2016

RAOUL DUFY FÖR MAISON MARTINE OCH BIACHINI - Artist Textiles 16/9-25/9 2016

Charlot av Raoul Dufy


Det första framgångsrika samarbetet mellan konstnär och textildesigner var det mellan konstnären Raoul Dufy och den parisiske modeskaparen Paul Poiret. Dufys uppdrag var att utforma textilier till Poirets inredningsföretag Maison Martine. Under den här tiden fanns ett stort intresse för primitiv konst och folkkonst, vilket speglades i Dufys verk. Det blev en serie kraftfulla och originella textiltryck där färgerna spelade en tydlig roll. Just vikten av färgerna i ett konstverk visar på den fauvistiske inriktningen som syns i Dufys verk.

Samarbetet mellan Dufy och Poiret visade sig bli ganska kortlivat och år 1912, ett år efter deras samarbete inletts, tecknade Dufy ett nytt exklusivt avtal med den etablerade Lyon-baserade tillverkaren Biachini-Férer. Detta samarbete pågick under längre tid än det första, i hela 16 år. Under den här tiden hann Dufy skapa över 4000 mönster.

Dufys viktigaste konstnärliga influenser var fauvism och kubism, men han intresserade sig även för utvecklingen inom modern konst, såsom abstraktion, konstruktivism och futurism. Dessa riktningar är särskilt framträdande i hans abstrakta geometriska mönster för Biachini. I Charlot (bilden ovan) blir den futuristiska inriktningen extra framträdande, där Charlie Chaplin avbildas mot en stadsbild av skyskrapor. Det är hastighet och rörelse i en modern stad och gatlyktors elektriska ljus som bidrar med skarpa färger.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar