lördag 6 augusti 2016

DALÍ, SURREALISM OCH ACCESSOARER - Artist Textiles 16/9-25/9 2016

Screentryckt sidensjalett av Salvador Dalí, Number Please?


Att anlita skickliga konstnärer för att skapa textilmönster rönte stora framgångar i Amerika efter andra världskriget. Anledningarna kan sökas i den enorma vitalitet som genererades i samhället och kulturen under efterkrigstiden. Entusiasmen inför moderniteter och nya sätt att leva genomsyrade det amerikanska samhället och det fanns inget bättre sätt att visa sin hängivenhet till dessa ideal än att förknippas med modern konst. Att äga modern konst, oavsett i vilken form, kom i allt högre grad att ses som en social tillgång. Förutom att äga ett konstverk i original så var ett av de påtagligaste bevisen på trohet mot den fashionabla moderniteten tyget i kläderna och i hemmets inredning.

Surrealismen var troligen den mest moderiktiga och populära konstriktningen under denna tid. New York-företagaren Wesley Simpson insåg snabbt de kommersiella fördelarna i att berömda konstnärers arbete förknippades med företagets textilier. Han anlitade därför konstnärer som Salvador Dalí och den fransk-ungerske målaren och grafiske designern Marcel Vertes att designa för honom.


Screentryckt sidensjalett av Marcel Vertes, Pennies From Heaven.


Före andra världskriget arbetade Vertes med ett stort antal grafiska designers i surrealistisk stil på uppdrag av den parisiska modeskaparen Elsa Schiaparelli. Under och efter kriget, då han befann sig i New York, designade han också ett antal scarfar och modetextilier i surrealistisk stil för Wesley Simpson.Screentryckt sidensjalett av Salvador Dalí, Classical Armour.
Screentryckt slips av Salvador Dalí, 1940-tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar